A vegytisztítás és vegytisztító szükségessége

Nem kell sokat gondolkodnia az embernek, hogy ruhadarabjait illetően mitévő legyen, ha azok bepiszkolódnának. Manapság szinte minden öltözékünket ellátják gyártóik a tisztításukhoz szükséges információkkal, melyek ideális esetben tartalmazzák a tisztítás javasolt, vagy kizárólagos módjait, (pl.: vegytisztítás , mosógépben hány fokon mossuk, stb) körülményeit és hőmérsékletét, valamint az anyagukat és annak százalékos arányban feltüntetett összetételét. Az általános ruházat viszonylag könnyű terep ilyen szempontból, hiszen a leggyakrabban pamut, vagy műszálas, valamint az újabban gyakori, kevert szálas összetételű ruházati cikkek nem igénylik a vegytisztítás komplexitását, és viszonylag könnyen tisztíthatók otthon mosógéppel, vagy akár még kézzel is – bár ez utóbbi fáradtságos és időigényes melót a modern városi ember inkább szereti lepasszolni valami programozható automatának, hogy ezzel is több ideje maradjon egyéb, számára fontosabbnak ítélt tevékenységekre, mint mondjuk focimeccs nézése közben a jól megérdemelt sör elfogyasztása, csak hogy sztereotip élő példával is szolgáljunk.

Vegytisztítás

Mikor kell vegytisztító?

Visszatérve a textíliákon és ruhaneműkön elhelyezett információs cetlire: alapvetően kis hőfokon (30-40 fok) áztatással és mosószerrel egy csomó szennyeződést el tudunk távolítani. Hatvan fokon már a makacsabb, szennyezettebb és színeződésre inkább hajlamos fehérneműk is jól tisztíthatóak, kritikus esetben a 90 fok környéki főzőmosást vetjük már be, ha semmi nem oldotta meg a problémát és maga az anyag is kibírta a tortúrát. Gyapjúból készült dolgokat és érzékenyebb kötöttárukat nyilván finomabban elbánásban részesítünk, azok több körültekintést igényelnek, itt a kímélő mosás-centrifugálás az ajánlott. Az a kis infó-cetli azt is megemlíti olykor, hogy a kérdéses darabnál alkalmazható-e vegytisztítás, esetleg mondjuk csak és kizárólag vegytisztítás jöhet szóba. Ilyen esetekben már elgondolkodunk, hogy tudunk-e egyáltalán valamit a vegytisztítás elveiről, folyamatáról, anyagairól, otthon is alkalmazható módszereiről, illetve felismerjük-e az olyan helyzeteket, amikor nincs is már lehetőségünk, mint a vegytisztítás. Vannak még infók itt az anyag utólagos szárítását és vasalását illetően is, amik szintén nem elhanyagolhatóak, hiszen egy számunkra kedves műszálas inget nagyon át tud formálni egy, a megkívántnál magasabb hőmérsékleten izzó vasaló. Előfordulhat, hogy egy ilyen apró-cseprő óvatlan beavatkozás egy amúgy is drága ruhadarabunk életének végét jelentheti, és ilyenkor sajnos nem számít, hogy például hányszor viseltük azt. De a nem megfelelő hőmérsékletű mosás is hazavághatja kedvenc pólónkat, ha a magasabb mosási hőmérséklet miatt már egy két számmal kisebb verziót szedünk már ki a mosógépből. Kellemetlen élmény. Ha viszont nem elég a hőmérséklet, akkor nem tisztult ki megfelelően. Ez kétség kívül alapvetően egy kémiai folyamat, ami meglehetősen hőérzékeny. Elviekben a fenti, univerzálisnak tekintett eljárásokkal az esetek nagy részével meg tudunk birkózni, de még így marad egy csomó minden, amit csak azért, mert koszos lett, még nem dobunk ki, de éppenséggel még nem is vennénk belőle újat. Fentebb említett ruhaneműk is ilyenek, ha csak az anyagukra gondolunk. De jellegüknél fogva ilyenek még az egyéb, kényesebb textíliák, selymek, szőttes anyagok, gyapjúk, stb. Csak hogy az általánosabb és közhasználatú dolgokat említsük.

vegytisztítás eredménye

A vegytisztítás napjainkban

Fentieken kívül egy háztartás környékén előfordulnak még anyagok, ahol a vegytisztítás szinte az egyetlen szóba jöhető megoldás. Nyakkendők esetén a selyem, a mű-, vagy kevertszálas megoldások szinte kizárólag vegytisztítás útján tisztíthatók, ha azt akarjuk, hogy az alakjukat és formájukat is megőrizzék. A vegytisztítás ugyanis lehetőséget ad a lokális, kis felületeket érintő, úgynevezett folttisztításra is, ami otthoni körülmények között már némi hozzáértést és komolyabb felszerelést is igényelne, nem beszélve az öltönyökről, estélyikről, valamint a jóval nagyobb méretű és legkülönfélébb alakú és anyagú szőnyegekről, színérzékeny textilfelületekről. Elmondható, hogy a vegytisztítás napjainkban egy speciális elméleti és gyakorlati tapasztalatot, valamint különleges eszközöket igénylő ágazattá fejlődött, ahol nagyon fontos, hogy jól válasszunk.