A gázkazán gyakoribb típusai

Hogy miben más egy kondenzációs gázkazán? Több gyártó tart a termékkínálatában olyan kondenzációs gázkazán típusokat, amelyekkel lehet fűteni is, ugyanakkor persze alkalmasak használati meleg víz előállítására. Egy kifejezetten erre a célra megkonstruált hőcserélőnek a jóvoltából a fűtési funkció és a használati meleg víz előállítása akár egymástól teljesen külön is működhet. Egyes gyártók a gázkazán falra szerelhető változatát is kínálják. Ezekkel fűthetünk és meleg vizet is előállíthatunk – természetesen igény szerint. Egy külön erre fejlesztett hőcserélő segítségével a fűtésnek és a használati meleg víznek az előállítása párhuzamosan, teljesen külön is megvalósulhat. A legkorszerűbb kondenzációs fűtéstechnológiának köszönhetjük, hogy a maguk nemében nemcsak hogy kiváló a hatásfokuk, de egyúttal nagyon környezetbarát megoldások is. Mindezek okán a mindenkor igényelt hőmennyiséget nyújtják, így szinte minden üzemmód 100%-nál magasabb víz oldali hatásfokot ad már, amelyre egy régi típusú gázkazán még képtelen lett volna.

Gázkazán bekapcsolása

Bizonyos gyártók modelljei alapvetően földgázzal üzemelnek, de működtethetők akár PB gázra való átállással is. Jól összerakott, egyszerű konstrukciók, melyeket egyszerű használni és a karbantartást is ritkán igényelnek. Az ilyen gázkészülékek, melyekkel fűthetünk is és meleg vizet is előállíthatunk a leggyakoribb háztartási méretekben nagyjából 20- 40kW teljesítménytartományban mozognak.

Mit tud egy kondenzációs gázkazán?

Egy modern gázkazán ma már mindent tud, ami ahhoz kell, hogy a modern ember életvitelét, valamint annak igényelt komfortját kiszolgálja, és működésével ahhoz alkalmazkodjon (pl. vezérlés tekintetében, számítógépes csatlakozás, hőszabályozás, a modulációs tartomány szélessége, magas hatásfok, a ventilátor vezérlésének kiegyensúlyozottsága és emiatt zajtalan üzeme, és egyebek). Így már kiváló megoldások kínálkoznak a fűtési rendszerek és melegvíz-előállítás megoldása tekintetében, melyeket akár napkollektoros rendszerek működésével is kombinálhatunk. Az ilyen kazánok hatásfoka meghaladhatja akár a 100-105%-ot is, természetesen kategóriájában tisztán a földgáz fűtőértékéhez viszonyítva. A hagyományos, még nem kondenzációs gázkazán megoldások, 85-90% körüli hatásfokához képest akár 20%-ot is nyerhetünk. Vagyis ugyannak a hőmennyiségnek az előállítása mondjuk már nem 10, hanem csak 8 köbméter gázt emészt fel. Ez csak-csak 15-20%-os elért valódi megtakarítás egy hagyományos kazánéhoz képest.

Ariston gázkazán szemből

Világos, hogy ezzel mennyit spórolhatunk, de mégis miben különbözik akkor az „A” , vagy a „B” gyártó által kivitelezett megoldás?
Nézzük meg, hogy az egyes gyártók mivel rukkolnak elő.

Gázkazán gyártók

Az egyik gázkazán gyártója fejlesztése eredményeként létrehozott egy intelligensnek mondható típust. Ez a fejlesztés örökölte sok erényét elődei tulajdonságainak. A hőcserélő méretét tekintve változatlanul igen nagyméretű, ami sokkal kevésbé érzékeny az eltömődésekre. Az ilyen kazán szerintük egy nyitott rendszerbe való alkalmazás esetén továbbra is ideális.

Gyártó fejlesztéseinek hatására szerencsére tovább nőtt az elérhető szezonális hatásfok mértéke, valamint a fűtési teljesítmény maximuma is. Ezzel egyidejűleg lecsökkent a gáz és az áram felhasználás, ami megint jó a zsebnek, valamint érezhetően javult a meleg víznek a komfortja is. Említett gyártó egy vezeték nélküli termosztát vevőegységét is integrálta termékébe. Az ilyen megoldásaiba épített hőcserélők többnyire mind labirint kialakítással bírnak, és a fűtő-szivattyú is már frekvenciaváltós lett. A használati melegvíz-fogyasztás áramlásának kapcsolója helyén egy áramlás érzékelő díszeleg, ami kb. 1,5 liter/min vízfogyasztástól el is indítja az égőt. Az égő teljesítménye folyamatosan a kívánt víz-hőmérsékleti érték mellett a vízelvételhez is állandóan igazodik már. Ez a gázkazán egy külön keverőkör nélkül is elbír a radiátori körön kívül egy padlófűtés-kört.

 

 

Köszi ha megosztodShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn